Baltymai
ORGANIZMO STATYBINĖ MEDŽIAGA
Baltymai yra gyvybiškai svarbi medžiaga, reikalinga žmogaus organizmo ląstelėms, kad jos galėtų augti ir atsinaujinti. Antikūnai, saugantys mus nuo ligų, fermentai, dalyvaujantys virškinimo ir metabolizmo procesuose, hormonai, pavyzdžiui, insulinas, taip pat yra baltymai.
Cholesterolis kraujyje keliauja susijungęs su lipoproteinais (riebalus pernešančiais baltymais). Jungiamasis audinys iš baltymų sudaro kaulų matricą (karkasą). Chromoproteinai yra baltymų ir pigmentų, sudarančių hemoglobiną, derinys. Keratiną (dar vieną baltymų rūšį) organizmas naudoja plaukams ir nagams auginti. Molekulės, perduodančios signalus į smegenis, yra sudarytos iš aminorūgščių, o šios susidaro skilus baltymams.
Baltymai svarbiausia organizmo statybinė medžiaga. Jie sudaryti iš aminorūgščių, kurių organizmas nesintetina, jos dalyvauja beveik visuose vidiniuose procesuose:
- Formuojant ir stiprinant raumenų masę (organizmui pridėjus krūvį ir neduodant baltymų, raumenų masė gali ne padidėti, o sumažėti);
- Atkuriant audinius (įskaitant per jėgos treniruotes);
- Gaunant energijos;
- Pasisavinant vitaminus ir mikroelementus;
- Suteikiant sotumo jausmą;
- Palaikant medžiagų apykaitą.
AMINORŪGŠTYS
Baltymai – tai itin sudėtingos ir įvairios struktūros, sudarytos iš aminorūgščių, kurios peptidinėmis jungtimis yra sujungtos į ilgas grandines. Žmogaus organizmui, kad susintetintų visus baltymus, reikia 20 skirtingų aminorūgščių. 11 jų pasigamina pats organizmas, kitos devynios nepakeičiamos aminorūgštys gaunamos su maistu.
MAISTINIAI BALTYMAI
Visi maisto produktai (išskyrus aliejų ir gryną cukrų), turi mažiausiai keletą baltymų, kurių kokybė priklauso nuo to, kokios aminorūgštys juos sudaro.
Gyvuliniuose baltymuose (išskyrus želatiną) yra visos devynios aminorūgštys organizmui reikiamu santykiu, todėl jie vadinami visaverčiais, aukštos kokybės baltymais.
Augaliniuose baltymuose (išskyruus sojas, kurios beveik prilygsta gyvuliniam maistui) trūksta vienos ar kelių gyvybiškai svarbių aminorūgščių. Ne visuose augalinio maisto produktuose trūksta tų pačių aminorūgščių. Todėl derindami grūdus su ankštiniais augalais, aprūpinsime organizmą beveik visomis reikiamomis aminorūgštimis.
Organizmas aminorūgščių nekaupia. Kad organizmas normaliai veiktų ir žmogus galėtų valdyti svorį, reikia gauti pakankamai baltymų. Jei jų ilgai trūksta, organizmas pradeda vartoti raumenų, inkstų, odos ir kraujo baltymus, todėl pablogėja savijauta.
KOKIĄ ĮTAKĄ BALTYMAI DARO SVORIUI?
Didelis dietų, kuriose daug baltymų, populiarumas aiškinamas tuo, kad jos padeda suvaldyti alkio jausmą. Pasisavinant baltymus smegenys gauna signalą, kad alkis susilpnėjo. Dar vienas baltymų privalumas tas, kad jie spartina medžiagų apykaitą ramybės būsenoje, palaikydami raumenų masę. Senstant arba nepakankamai mankštinantis raumenų masė mažėja, todėl svarbu palaikyti fizinę formą, kad būtų deginami riebalai ir palaikoma sparti medžiagų apykaita. Baltymai taip pat prisideda prie lėto ir nuoseklaus cukraus lygio kraujyje didėjimo ir mažėjimo, todėl galite išvengti cukraus šuolių ir alkio priepolių.
Daug baltymų yra mėsoje, paukštienoje, žuvyse, jūrų gėrybėse, ankštiniuose, pieno produktuose. Išskirtinis augalinių baltymų šaltinis yra soja.Daugiau informacijos apie soją: https://www.sveikaszmogus.lt/maistas-316-soja_baltymu_saltinis
Žmogui per dieną, priklausomai nuo jo fizinės veiklos, reikėtų gauti maždaug nuo 0,8 gramų iki 2,5–3 baltymų vienam kūno kilogramui. 0,8 gramo yra minimumas, o 3 gramai vienam kūno kilogramui yra reikalingi tada, kai žmogus užsiima aktyvia fizine veikla, meta svorį ir siekia neprarasti raumenų masės arba nori sumažinti jos praradimą.
Dienos baltymų normą galima gauti iš šių Herbalife Nutrition produktų:
- Baltyminio kokteilio Formula 1;
- Baltyminio mišinio Formula 3;
- Baltyminiuose batonėliuose;
- Pomidorų sriuboje su bazilikais.
Dabar, kai apie baltymus žinote daugiau, galite pagerinti savo mitybą.
Parašyta remiantis:
Knyga ELIANA LIOTTA Pier Giuseppe Pelicci ir Lucilla Titta “Smartfood – SVEIKA MITYBA. Moksliniais tyrimais pagrįsti sveikos mitybos principai”;
Herbalife Nutrition parankinė knyga apie subalansuotą mitybą ir treniruote “APIE SPORTĄ SU SKONIU”;
Diatologė Dr. Rosemary Stanton “Sveikos mitybos vadovas”.